Tagi GDPR

Tag: GDPR

Projekt nowych polskich przepisów o ochronie danych osobowych

Projekt nowych polskich przepisów o ochronie danych osobowych

Ministerstwo Cyfryzacji opublikowało nową wersję projektu ustawy o ochronie danych osobowych oraz projekt przepisów wprowadzających ustawę o ochronie danych osobowych - zawierających propozycje zmian...
Brexit

Brexit nie wyklucza brytyjskich przygotowań do GDPR

W pierwszej połowie września ma zostać opublikowany projekt brytyjskiej ustawy o ochronie danych osobowych, zapowiadany przez Królową Elżbietę w tegorocznej mowie tronowej. Standardy ochrony...

GDPR już za progiem, co się zmieni po 25 maja?

Już za niespełna rok państwa Unii Europejskiej czeka rewolucja w zakresie ochrony danych osobowych. Zasady zostaną ujednolicone, ale także jednocześnie wymogi podniesione. Dla przedsiębiorców występujących...
Maciej Kawecki

RODO to inteligentny akt – wywiad z dr. Maciejem Kaweckim, koordynatorem krajowej reformy ochrony...

Ministerstwo Cyfryzacji na przełomie lipca i sierpnia planuje ogłosić projekt reformy przepisów sektorowych dotyczących ochrony danych osobowych. Spotkaliśmy się więc z dr. Maciejem Kaweckim,...
Wielka Brytania

Wielka Brytania będzie miała nową ustawę o ochronie danych osobowych

Królowa Elżbieta II w mowie tronowej z 21 czerwca 2017 poinformowała o zamiarze zastąpienia ustawy o ochronie danych osobowych z 1998 roku, nową. Jest...
Internet

Internet (i prawo) bez granic

Prawo do ochrony danych osobowych od dawna podlega w Europie szczególnej ochronie. Jako jedno z praw podstawowych zostało zapisane w art. 8 Karty praw...
reformy ochrony danych osobowych

Konsultacje reformy ochrony danych osobowych w Ministerstwie Cyfryzacji

Ministerstwo Cyfryzacji zaprasza przedstawicieli organizacji pozarządowych do wzięcia udziału w spotkaniu dotyczącym reformy ochrony danych osobowych, zarówno na poziomie unijnym, jak i krajowym. Spotkanie...
GIODO

GIODO konsultuje GDPR

GIODO zachęca do zgłaszania komentarzy i uwag oraz włączenia się w dyskusję dotyczącą takich kwestii jak zgoda na przetwarzanie danych osobowych, profilowanie i problematyka...
Niemiecki Rząd Federalny

Niemiecki Rząd Federalny ujednolica przepisy ochrony danych osobowych

Z początkiem lutego niemiecki Rząd Federalny przedstawił projekt „Ustawy o dopasowaniu prawa ochrony danych do Rozporządzenia 2016/679 oraz implementacji Dyrektywy 2016/680”. Federalny Minister Spraw...
Inspektor Ochrony Danych Twarz mężczyzny w półcieniu z kodem binarnym

Inspektor Ochrony Danych (IOD) ma dostęp do wszystkich procesów biznesowych firmy – Niezależność ABI/DPO...

Prawo do właściwego i niezwłocznego włączania IOD (DPO) we wszystkie sprawy dotyczące ochrony danych osobowych w firmie, to jedno z nowych praw, które otrzyma Inspektor...

Popularne posty